Skapa en tavelvägg med gallerikänsla

Många har vi nog drömt om en tavelvägg som ger hemmet känslan av ett kreativt galleri. Men hur ska man tänka? Mixen av olika sorters konst och oväntade detaljer som noga komponeras i samma färgskala är avgörande för den rätta känslan, menar inredaren Camilla Larsson.

 

Tavelväggen som Camilla Larsson, Inas Fina Rum, har skapat för Arty Swede består av en blandning av grafisk konst, fotokonst och mer klassisk måleri. Stående och liggande motiv ingår med ramar som är olika till både färg och form. 

-    Med det vill jag säga; var inte rädd för att blanda. Och för ett ännu mer spännande uttryck kan man gärna komplettera tavelväggen med någon oväntad detalj som  t ex en väggvas, lampett, spegel eller som här - en personlig liten tavla i form av en gjuten gipshand i guld, säger Camilla. 

 

 

För att det inte ska blir för spretigt med alla olika saker som blandas, är det viktigt att färgskalan i tavelväggen harmonierar, det blir den sammanhållande länken. Även kompositionen av tavlorna, hur de hänger i förhållande till varandra, och avståndet emellan dem är avgörande för helheten. Generellt är 5-10 cm mellan tavlor ett bra riktmärke, menar Camilla.

- Låt gärna motiven vara både liggande och stående i olika storlekar och häng konsten i ögonhöjd eller ännu lägre. Tavlor som sitter för högt ser ut att sväva utan sammanhang, säger Camilla.

Addera möbler i tavelväggen

I tavelväggen i exemplet låter Camilla konsten hänga i hop med en ensam möbel. Tavlorna ramar in den svarta sidohyllan så att de tillsammans blir en enhet. Även golvlampor eller en lampa hängande från taket kan räknas in som ett objekt i tavelväggen.

- Det är väldigt fint med konst som står tillsammans på ett sidobord eller byrå, kompletterat med konst på vägg och golv. Allt behöver med andra ord inte hänga på väggen. 

De tydliga nivåskillnaderna i en inredning är ett sätt att låta ögat få blickpunkter både lågt och högt genom hela rummet. Bredvid en låg möbel väljer Camilla gärna något högre och vice versa. Det gör helheten spännande och harmonisk.

- Ett bra sätt är att använda tavlor och väggdekorationer på ytor där blicken behöver höjas. Piedestaler och växter är också utmärkta att använda för att få en nivåskillnad på ett enkelt sätt. 

Camillas val av motiv till tavelväggen:

  • ’Morning Dew’ - Fotografiet är vackert och uttrycksfullt i sin enkelhet och passar utmärkt i stort format och som här, stående på golvet som en intressant fondvägg som ändå inte tar för mycket uppmärksamhet från de andra, mindre tavlorna.
  • ’Einstein’- Porträtt är alltid spännande och en favorit för mig att ha på väggen. Denna målning är inget undantag utan är ett intressant porträtt som är mjuk i färgsättningen och lätt att kombinera med andra motiv.  
  • ’Beyond Horizon’ – Akvarellmålningen har ett djup och ett uttryck som inger hopp. Den här målningen blev dessutom otroligt fin i den bredare guldramen.
  • ’Dreamer’ - Det här grafiska motivet med en varm färg och den svarta mjuka profilen som ramar in individen gör att denna illustration blir en favorit för mig. Så fin både i en tavelvägg och på egen hand. ”

Tidlösa detaljer

Att lägga till moderna grafiska och mer tidlösa inslag i en styling med gamla och charmiga detaljer blir en spännande brytning. Om detaljerna är trendiga eller inte, är inte lika viktigt som hur de kombineras, det är avgörande för balansen menar Camilla.

- Man kan skapa fina stilleben av det mesta faktiskt, och återigen vill jag trycka på det här med att jobba med kontraster och nivåskillnader. 

När det gäller val av material så tycker Camilla personligen att naturmaterial som exempelvis, linne, trä, rotting, skinn, jute ull etc. gör sig allra bäst i ett hem.

- Naturliga material håller ofta över tid, både estetiskt och funktionsmässigt. Det är också ofta ett bra val med hänsyn taget till produktionssätt.

 

TILL KONSTEN

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information