Inred vardagsrummet med konst & vintage

Strunta i trender, välj naturliga material som håller över tid och fokusera på mysiga sittplatser som inbjuder till avkoppling. Tre bra inredningstips för att trivas i sitt vardagsrum. 
 

I filmen visar stylist Camilla Larsson hur du kan styla en mysig hörna i vardagsrummet.

Att komplettera soffan med andra mysiga sittplatser, som fåtöljer, är viktigt när man ska skapa ett trivsamt vardagsrum. Det är ord från stylisten Camilla Larsson, som driver Inas Fina Rum. För Arty Swede har hon stylat en hörna med vintage och konst.

     - Personligen vill jag ha möjlighet att krypa upp i en fåtölj och läsa och ha avställningsytor bredvid för boken, tekoppen eller vinglaset.         Sen är belysningen kring sittplatsen viktig, dels för myskänslan men förstås också av praktiska skäl, säger Camilla.

Golvlampan 'Grasshopper' är en designklassiker som skapades 1947 av Greta Magnusson Grossman. I bakgrunden syns 'La Guardia' ett akvarellcollage skapat av Veronica Ballart Lilja.

 

I stylingen för Arty Swede har Camilla skapat en del i ett vardagsrum som inbjuder till avkoppling. Hon arbetar ofta med kontraster och nivåskillnader för att rummet ska bli intressant och harmoniskt. Nivåerna här går från kuddarna på golvet till piedestalen och till tavlorna som högsta punkter. De höga ljusstakarna på den låga sittpuffen fungerar på samma sätt att de skapar kontrast och samtidigt balans. 

 

På sittpuffen i senapsgul sammet, som fungerar som soffbord, ryms olika detaljer. Höga ljusstakar som kontrast till den låga puffen, böcker och doftljus för trivsam atmosfär. 

- Att komplettera en stor tavla med en mindre i en helt annan stil och med en annan ram gör att tavlorna kommer fram var och en på sitt sätt. Jag har plockat upp de grå och gula färgerna från den stora tavlan i inredningen. Att ställa några tavlor på golvet ger också intressanta blickpunkter på mer oväntade platser, säger Camilla.

När det kom till val av konst för denna vardagsrumsstyling så valde Camilla 'Twilight' av Melinda Khoo, 'Hendrix' av Gabriella Roberg och 'La Guardia' av Veronica Ballart Lilja.

Denna magiska målning (Twilight) får mig att tänka på skogarna i Norrland och norrskenet vi kunde se vackra vinterkvällar. Den är spännande och rogivande på samma gång. 

- Jimi Hendrix är fångad på ett fantastiskt sätt i denna målning. Den har attityd men är samtidigt också mjuk. Älskar den mjuka färgskalan som inte känns typisk för ett porträtt av en rockikon. 

'Hendrix' i 30x40 cm passar här utmärkt i mindre format tillsammans med den stora naturbilden 'Twillight' eftersom den tar för sig och inte försvinner. På golvet kompletterar 'La Guardia' i rosa och senapsgult.

- En otroligt vacker akvarellmålning med en färgskala som jag bara älskar. Den passar utmärkt till den brunröda dörren och de senapsgula textilierna i kudde och puff, säger Camilla.

Den klassiska loungestolen i trä och flätat svart läder och golvlampan 'Grasshopper' tar båda upp kulörer i vägg och konst. Färger är underbart men något som för många upplevs som svårt när det kommer till val av kulörer på väggar och inredning. Av den anledningen har många svenska hem förblivit vita, kanske i brist på mod eller kunskap.

Vitt och svart är kontraster och i ett vitt rum blir det därför mjukare om man adderar detaljer i trätoner. Svarta ramar på vita väggar ger ett hårt intryck, medan det istället funkar utmärkt på en vägg med kulör i lite mörkare ton, förklarar Camilla.

- I ett rum med vita väggar i nyproduktion väljer jag att jobba med mycket naturmaterial och blandar gärna upp med några äldre möbler eller detaljer för att ge en varmare känsla. 

I ett rum med mörka väggar jobbar hon tvärtom, med ljusare textilier och väggdekorationer för att bryta av mot det mörka. Är rummet som ska inredas avlångt så är ett bra tips att möblera så att alla möbler inte står upptryckta längs väggarna. Bryt istället av med en soffa eller en soffgrupp i mitten av rummet - det skapar en luftigare känsla. 

- Glöm inte att omge dig med det du tycker om och som ger glädje, det är långt viktigare än vad som är trendigt, säger Camilla.

TILL KONSTEN

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information