Inred ett tidlöst och drömmigt sovrum med vintage

Vad är det som skapar ett vackert och harmoniskt sovrum? Arty Swede bad Camilla Larsson, inredningsstylisten som driver Inasfina Rum att styla ett sovrum hon själv skulle vilja ha. Resultatet blev en tidlös och skön mix av vintagedetaljer, textilier och designklassiker. 

 

Svart stol som kontrast. Den svarta böjträstolen är en klassiker och kallas ”Stolarnas stol”.  Den finns i flera olika modeller och skapades ursprungligen
1859 av möbelformgivaren Michael Thonet. Thonet revolutionerade industridesignen genom sina metoder att böja trä.

När Camilla förklarar hur hon skapar sin känsla för inredning så återkommer de motsatta begreppen. Ombonat - men luftigt, få saker – men massor av textilier, låga möbler - men också höga, gamla möbler – men även nya. Kontrasterna, menar hon, är det som skapar nivåskillnader och blickpunkter medan flera toner av samma kulör förstärker en levande känsla.

- Generellt kan man säga att det är viktigt att jobba med kontraster för att skapa dynamik men också för harmoni i ett rum, säger Camilla.

För sovrummet hon stylat för Arty Swede valde Camilla textilier och detaljer med en jordnära och mjuk färgpalett för ett lugn. Att inte ha för mycket saker som skapar en massa intryck är ett annat tips när det gäller att få till harmoni i ett sovrum. Däremot kan man nästan aldrig ha för mycket textilier -  eftersom de ger en ombonad och varm känsla. I denna styling är den vackra fondväggen en del av dekorationen, där några av färgerna i den har plockats upp i inredningen.

Fotokonsten på väggen heter ”Papaver” och är ett svartvitt motiv av Erika Stenlund, för Arty Swede, inramat i passepartout och ekram.

- För att göra sovrummet lite mer spännande har jag valt att bryta av med svart böjträstol som med sin form ändå harmonierar med det mjuka. Jag har också jobbat med nivåskillnader från stol, dörr och högsta punkten i form av en rund, torkad krans. På andra sidan sängen har jag tänkt på samma sätt med olika nivåer, från växt till lampa och tavla.

Tanken är att hela inredningen ska rama in sängen på ett behagligt sätt, vilket den vackra dörren är med och bidrar till. Eftersom sänggavel saknas har Camilla istället valt att ha många kuddar vid huvudänden. Att inreda med böcker och tidningar i olika högar på golvet är ett enkelt sätt att få en personlig och ombonad känsla och samtidigt skapa de omtalade nivåerna som är så viktiga.

Fotokonsten som pricken över i:et, valde Camilla motivet 'Papaver' med den "drömmiga blomman vars blad nästan ser ut som fluffiga textilier". Dessutom plockas färgen i bakgrunden av blomman upp av väggens mörkaste nyans. 

'Papaver' är precis så vilsam och vacker som jag vill att konsten ska vara i ett sovrum.

 Vintagefynd med tidlös design. Lampan på nattygsbordet är formgiven av Karin Mobring för IKEA på 80-talet och tillhörde serien ”Stockholm”. 

- Jag ville att inredningen skulle vara så tidlös som möjligt och har valt möbler och detaljer från olika tidsperioder men som funkar utmärkt tillsammans, förklarar Camilla.

Camilla föredrar oftast gammalt, dvs saker med historia och charm. Det väljer hon alla gånger före massproducerat. Vi vet ju alla att vintage är bra för både plånbok och miljö och oftast är de sakerna som lättare går att sälja vidare om man tröttnar. 

- Däremot tycker jag att man gärna kan blanda upp sin inredning med en del nya saker för att, återigen, skapa dynamik! För egen del handlar det då om tidlösa designklassiker som kommer att följa mig genom hela livet, säger Camilla.

 

TILL KONSTEN

 

Produkten har blivit tillagd i varukorgen

Gå till kassanFortsätt handla
Produkter

Handla

Information