PEPPRIGA PEPPARKAKOR
Provsmakning av vin och choklad är vanliga företeelser. Provsmakning av olika sorters pepparkakor är mindre vanligt, men det händer. Dessa vinner alltid. Knäckiga och peppriga - världens godaste!
INGREDIENSER:
1 tsk kryddpeppar
1 msk kardemumma
1 msk pomerans
2 äggulor
2 dl grädde
5 tsk bikarbonat
15 dl vetemjöl
2 dl sirap
200 g smör
5 dl socker
1 tsk ingefära
1½ tsk kryddnejlika
1½ tsk kanel
1 tsk svartpeppar
GÖR SÅ HÄR:
Värm sirap, socker, smör och kryddor i en stor kastrull. Låt svalna något. Häll sedan i äggulor, grädde och vetemjöl blandat med bikarbonat. Knåda samman till en mjuk deg. Låt degen vila i kylskåp i minst ett dygn. Baka ut till tunna pepparkakor. Grädda i 175°C i cirka 10 minuter.
Recept: Christin Alvesund Schedvins @alvesunds
Foto: Erika Stenlund
CHOKLADKOLA
Det finns många recept på chokladkola. Mängden socker, sirap och kakao varierar stort. Med lite vanilj och relativt stor mängd kakao får dessa kolor en kraftig, men rund chokladsmak. Den kan förstärkas ytterligare genom att doppas i mörk choklad. Vill man istället förstärka det söta, doppar man den i ljusare choklad. Låt dina smaker prägla denna godbit.
INGREDIENSER:
100 g smör
1½ dl socker
1½ dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
FÖRSLAG SMAKSÄTTNING:
ca 200 g mörk eller ljus choklad
nystött kardemumma grovt hackade och torrostade pistagenötter
krossad turkisk peppar
GÖR SÅ HÄR:
Koka ihop alla ingredienser under omrörning, till det når 125°C eller till det har önskad konsistens. Det undersöks lättast genom att droppa den kokande kolasmeten i ett glas med iskallt vatten. När smeten är seg och fast är den klar. Häll över kolan i en bakplåtsklädd form och låt den svalna. Klipp eller dela kolan i lagom stora bitar. Doppa dem i smält choklad och strö över valfri smaksättare.
Recept: Christin Alvesund Schedvins @alvesunds
Foto: Erika Stenlund
PASSIONSFRUKTSTRYFFLAR
Det lilla extra på julens gottebord. Små och naggande goda.
INGREDIENSER:
100 g choklad (70 procent kakaohalt)
½ dl vispgrädde
2 tsk honung
3 passionsfrukter
200 g vit choklad eller ½ dl kakao
GÖR SÅ HÄR:
Hacka chokladen och lägg i en skål. Koka upp grädde, honung och passionsfrukternas innehåll i en kastrull. Rör om under tiden. Ställ en sil över chokladskålen och häll över gräddblandningen. Använd en slickepott för att trycka ut all passionsfruktssaft genom silen. Blanda runt tills smeten har blivit helt slät. Ställ i kylen i cirka 3 timmar. Forma blandningen till små bollar. Rulla dem i kakao eller doppa dem i smält vit choklad.
Recept: Christin Alvesund Schedvins @alvesunds
Foto: Erika Stenlund